De buurtbusverenigingen krijgen extra geld.

Het dagelijks provinciebestuur heeft besloten dat ze samen 20.000 euro extra per jaar krijgen

Tekort

De achttien lijnen waar in onze provincie buurtbussen rijden, zijn in de plaats gekomen van betaalde chauffeurs. Niet alle lijnen hebben het zo makkelijk. Er is vaak een tekort aan vrijwilligers en de subsidie van de provincie is zeker niet altijd toereikend. ‘Adverteren om nieuwe chauffeurs aan te trekken kunnen we nauwelijks. Laat staan iets organiseren voor onze vrijwilligers’, vertelt penningmeester Matt Conings van de buurtbusvereniging van Zuid-Beveland.

1000 euro per lijn

De buurtbusverenigingen krijgen nu samen 90.000 euro per jaar. Straks komt daar dus 20.000 euro bij. ‘Dat komt neer op ruim 1000 euro per lijn. “Dat is heel fijn. De provincie heeft eindelijk oog voor onze problemen. Wel zou ik nog willen pleiten voor maatwerk. Elke vereniging heeft weer andere problemen. Wij, met zeven lijnen in een plattelandsgebied kun je niet vergelijken met de buurtbusvereniging Walcheren, met twee lijnen en meer inwoners”, vertelt penningsmeester Matt Conings van buurtbusvereniging Zuid-Beveland.

Extra

Ondanks zijn kritische noot is hij vooral erg blij met het geld. ‘Advertenties om nieuwe vrijwilligers te werven konden we niet betalen. Een aantal gemeenten heeft ons daarbij geholpen, anders hadden we het geld ergens anders vandaan moeten schrapen. Fijn is ook dat we nu iets extra’s kunnen doen voor onze vrijwilligers. De mensen die zich toch elke dag weer inzetten om belangeloos mensen van A naar B te brengen”, vertelt Conings.

Noodzaak

Dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas geeft het geld omdat de verenigingen hem overtuigd hebben van de noodzaak. “Ik wil ook niet dat die buurtbussen verdwijnen. Ze zijn zo belangrijk. De verenigingen hebben mij laten zien dat ze nu nauwelijks rond kunnen komen van de subsidie die wij geven. We hebben nu bekeken wat extra nodig is, die 20.000 euro is. Mocht dat in de toekomst toch te weinig zijn, dan kijken we weer of extra geld nodig is om de buurtbus in stand te houden.”