Uitreiking Zeeuws compliment

Het provinciebestuur deelt deze week complimenten uit aan mensen en organisaties die afgelopen jaar een bijzondere prestatie geleverd hebben. De derde pluim gaat naar de Zeeuwse buurtbusverenigingen. De verenigingen hebben ondanks een lastig begin veel plattelandsbewoners van A naar B gebracht.

De ventilatie was begin vorig jaar niet goed geregeld”, begint Herman Bouma, overkoepelend voorzitter van de verenigingen. Hij neemt woensdag de prijs in ontvangst. ,,Daardoor konden we in maart 2021 pas echt van start gaan. Wij zorgen er voor dat op trajecten waar weinig personen instappen er tóch een buurtbus is. Zo kan iedereen van A naar B.”

Er zijn zeven buurtbusverenigingen in Zeeland met in totaal ongeveer 300 vrijwilligers. ,,Vooral gepensioneerden willen graag nog wat betekenen. De vrijwilligers werken een halve dag per week”, zegt Herman. De personen die de buurtbus instappen zijn vaak jongeren van het platteland of ouderen. Door corona nemen minder mensen de bus, waardoor de buurtbus harder nodig is om het vervoer staande te houden. ,,De provincie kan niet voor elk traject een normale bus inzetten”, denkt Herman. ,,Ze hebben het financieel krap met het openbaar vervoer.”

Om heel het plattelandsvervoer op te pakken moeten er meer buurtbuslijnen komen. ,,We zijn er nog niet”, zegt Herman. Maar hij verwacht wel dat de groei van de buurtbus dit jaar zal toenemen. ,,Mede vanwege de inzet van onze 300 vrijwilligers maken we dit mogelijk. Ik krijg de prijs wel uitgereikt, maar zij zijn de echte winnaars.”