15 juli 2013 Start Lijn 183 Westkapelle-Veere

De gemeente Veere heeft vanaf vandaag een rechtstreekse busverbinding tussen Westkapelle en Veere. De buurtbus rijdt via Gapinge, Serooskerke, Oostkapelle en Domburg. De bus rijdt elke werkdag tussen 08.00 en 18.00 uur en wordt door vrijwilligers gerund. Het opzetten van de buslijn komt voort uit een project van Connexxion, de provincie, de gemeente en de Stichting Welzijn Veere die voor de vrijwilliger zorgt.

Onrendabel

De Veerse buslijn is de achtste buurtbus in Zeeland. Het rijden met deze buurtbussen is een alternatief voor de zogenoemde onrendabele lijnen die volgens Connexxion door bezuinigingen op het openbaar vervoer niet meer met een gewone bus te rijden zijn.

Kritiek

De inzet van de buurtbus levert ook kritiek op. Betaalde chauffeurs op de trajecten die voor de buurtbus in aanmerking komen vrezen dat zij hun baan kwijt raken. De PvdA en de SP in de Provinciale Staten hebben deze vrees ook uitgesproken. Daarnaast zijn de partijen bang dat de kwaliteit van het vervoer met vrijwilligers achteruit gaat.