Buurtbus geeft Middelburgse ouderen hun vrijheid terug

De buurtbus rijdt, juichen Beatrix Meindersma, Cathrien Hamelink en Ger van Waegeningh. Eindelijk weer naar buiten. Even naar de markt, het centrum, winkelcentra daarbuiten en kennissen aan de andere kant van Middelburg. 

Beatrix Meindersma (links) en Ger van Waegeningh bij de nieuwe bushalte aan de Loskade, dichtbij de bibliotheek. Achter het stuur vrijwillig chauffeur Eric Sloof. 


Kunstenaar Meindersma (85) maakte een tekening van een zichzelf omarmende vrouw in een hoornschelp. ‘Opgesloten’, zette ze er naast. Ze maakte kaartjes met die tekening er op en voegde er de tekst ‘niet meer’ aan toe. ,,Ik voelde me opgesloten door alle coronamaatregelen en het stoppen van de service- en taxibusjes. Nu de buurtbus twee keer per week rijdt, voel ik me echt vrij. Ik ben zo blij dat ik er weer eens uit kan.” 

Dat Beatrix straalt, is bijna door haar mondkapje heen te zien. Ze stapt donderdag de buurtbus in samen met de dames Hamelink en Van Waegeningh, die beiden ook een appartement bewonen in de omgeving van de kruising Nassaulaan-Sportlaan. Ger en Cathrien (‘met een C, anders ben ik het vrouwtje van Donald Duck’) voerden bijna twee jaar geleden actie tegen het verdwijnen van de servicebus. Hoewel ze zelf op gevorderde leeftijd( Ger is 88 , Cathrien 89) nog op de fiets naar de stad kunnen, vonden ze het schandalig dat Middelburgse ouderen in hun vrijheid beknot zouden worden.

Rondje rijden is al mooi 

Beide dames zijn heel gelukkig dat de buurtbus nu toch rijdt. Geen hele werkweek en ook de zaterdag bleek niet haalbaar. ,,Maar met dinsdag en donderdag zij we heel blij. Donderdag is marktdag en dinsdag is van oudsher ook wat drukker na een maandag waarop nog veel winkels dicht zijn”, zegt Van Waegeningh. Net als Meindersma onderschrijft Anneke van Leer die woorden. De 92-jarige dame stapt in voor de deur van Hof ter Veste. ,,Gelukkig kan ik weer wat vaker naar buiten door de buurtbus. Even naar de winkels of gewoon een rondje met de bus rijden en andere mensen zien.”

Van Leer krijgt net als de andere drie vrouwen binnen een paar weken haar tweede coronaprik. ,,Maar veel mensen die voorheen vaak met de bus gingen, zijn er niet meer. Dus ik vind het niet gek dat de bus niet vol zit.” De buurtbus is echter niet alleen voor ouderen legt chauffeur Eric Sloof uit. De vrijwilliger rijdt donderdag zijn eerste officiële rondjes met de bus, waarin iedereen welkom is. ,,Als scholen verder open gaan, nemen scholieren ook weer af en toe de bus”, voorspelt Ger van Waegeningh.

Goedkoopste vervoerskaart

De vier passagiers hopen en verwachten dat de bus binnen niet al te lange termijn veel reizigers mag verwelkomen. Daarom maken ze graag wat reclame want, zegt Van Leer ‘ik weet ook nog maar net dat de buurtbus weer rijdt’. Extra informatie kan geen kwaad, bevestigt Van Waegeningh. ,,Veel mensen weten niet dat je niet meer contant kunt betalen. Met een OV-kaart of pinpasje kan iedereen terecht. Maar voor ouderen is aanschaf van een speciale 65-plus-vervoerskaart veel goedkoper. Daarmee rijd je voor zeventig euro een jaar door heel Zeeland.”