50 PLUS: Buurtbus moet weer rijden, want leefbaarheid platteland gaat achteruit

Chauffeur Ton Hoogerwerf rijdt al maanden niet op de buurtbusDEN HAAG – Doordat de buurtbus niet meer rijdt, gaat de leefbaarheid van kleine Zeeuwse kernen achteruit. Kamerlid Corrie van Brenk (50 Plus) wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, Infrastructuur en Waterstaat) ingrijpt.

Van Brenk heeft schriftelijke vragen gesteld, onder meer naar aanleiding van een artikel in de PZC Daarin staat dat veel Zeeuwen al maanden aan huis zitten gekluisterd, omdat de buurtbussen niet meer rijden. De busjes, die normaal vanuit de dorpen aansluiten op streeklijnen, zijn niet veilig genoeg in coronatijd. Niet iedereen vindt de haltetaxi een goed alternatief.

Spatscherm

‘Denkt u mee met aanbieders van buurtbusvervoer over hoe aanpassingen aan buurtbussen spoedig vormgegeven kunnen worden?’, vraagt Van Brenk. Als mogelijke oplossing noemt ze een spatscherm voor de chauffeur of tijdelijke inzet van grotere lijnbussen. 

Het Kamerlid dringt aan op haast. ‘Onderschrijft u de stelling dat daar waar de buurtbussen al sinds half maart aan de kant staan, zoals onder meer in Zeeland, dit ten koste gaat van de leefbaarheid en de bereikbaarheid van kleine kernen?’