Buurtbus stopt voortaan ook bij de bibliotheek


MIDDELBURG – De nieuwe buurtbus die het westen en noorden van Middelburg verbindt met de binnenstad en het station gaat eind februari rijden. Dat is later dan gedacht, dus daarom rijdt de seniorentaxibus wat langer door. En de nieuwe bus stopt voortaan wel vlakbij de Zeeuwse Bibliotheek.

De zogenoemde servicebus die via de Griffioen, Klarenbeek en de Veerse Poort naar de binnenstad reed, werd door de gemeente door een gebrek aan reizigers – en dus veel te hoge kosten – afgeschaft op 1 mei 2020. De gemeenteraad vroeg om een alternatief in de vorm van een buurtbus. Dat zijn busjes die worden bestuurd door vrijwilligers en dus goedkoper zijn.

Buurtbusvereniging Walcheren heeft al drie buurtbussen op Walcheren rijden en neemt ook deze nieuwe lijn 569 op in haar dienstregeling. Er zijn acht vrijwillige chauffeurs gevonden en daardoor kan de bus twee dagen per week rijden: op dinsdag en donderdag (marktdag). Omdat buurtbussen alleen op werkdagen rijden, is het niet mogelijk lijn 569 ook op zaterdag in te zetten, stelt het college van B en W. Dat was wel een wens, maar in de praktijk blijkt nu ook dat dinsdag en donderdag de meeste passagiers instappen.

Dichter bij de bibliotheek

Een andere wens van reizigers gaat wel in vervulling: de buurtbus zal straks dichter bij de bibliotheek stoppen dan nu het geval is. Die halte komt op de Loskade, tegenover hotel Du Commerce. Vanaf die halte is het 180 meter lopen naar de bibliotheek. In de ZB zit tegenwoordig ook het Middelburgse filiaal van de Rabobank, dus ouderen kunnen daar dan ook geldzaken regelen. Welzijn Middelburg zit ook in het gebouw van de bieb en er vinden allerlei activiteiten plaats.

De buurtbus die op lijn 569 gaat rijden kan acht mensen tegelijk vervoeren en heeft een lagere instap en dubbele deuren aan de zijkant, zodat mensen met rollators en wandelwagens meer ruimte hebben om in te stappen.

Lijn 569 zou al vanaf 1 januari gaan rijden, maar dat lukt niet. Volgens de gemeente kost het meer tijd de bus aan te passen aan de corona-eisen. Zo moeten er nieuwe luchtfilters op komen. Ook moet de buurtbus mee draaien in de nieuwe dienstregeling van Connexxion en die gaat in op 21 februari. Dat betekent dat buurtbus 569 voor het eerst kan rijden op dinsdag 23 februari. Tot die tijd blijft taxibedrijf De Vlieger rijden met seniorentaxibus. De route van de buurtbus blijft hetzelfde als die van de seniorentaxibus.

Aanzienlijk goedkoper

De nieuwe buurtbus is voor Middelburg aanzienlijk goedkoper dan de vroegere servicebus die tot 1 mei 2020 reed. Voor de buurtbus moet Middelburg 1800 euro per jaar betalen (achthonderd euro voor acht chauffeurs en duizend euro voor behoud en werving van vrijwilligers). Voor de servicebus betaalde de gemeente een vergoeding van 159.000 euro per jaar aan Connexxion. Aan inkomsten uit passagiers ontving de gemeente in 2017 nog ruim 5000 euro, maar in 2018 nog slechts 1300 euro.

In de seniorentaxibus rijden nu per dag tussen de zeven en 33 passagiers mee. Een ritje kost twee euro. De gemeente ontvangt dus tussen de 14 en 33 euro per dag. De kosten voor de seniorentaxi bedragen nu 366 euro per dag.